Ik heb 17 jaar met veel plezier in het bedrijfsleven gewerkt. Maar tegelijkertijd had ik regelmatig last van aanhoudende stress. Ervaar jij regelmatig stress op je werk? En blijft het terugkomen terwijl je dacht dat je het juist had opgelost? Hieronder deel ik mijn ervaring met stress.

Die bleek ergens anders vandaan te komen dan ik dacht.

Mijn stress had in mijn ogen vooral te maken met:

 • Teveel werk
 • Onrealistische doelstellingen
 • Collega’s die zich niet aan afspraken hielden
 • Onhaalbare tijdslijnen

Gelukkig had ik altijd fijne leidinggevenden die mij ondersteunden in oplossingen: geruststellende woorden, taken bij andere collega’s beleggen, extra handjes erbij, en meedenken in hoe ik dingen anders kon doen. Maar helaas, die oplossingen waren vooral van tijdelijke aard.

waar komt jouw stress vandaan? RebalanceYourself


De stress sloop er vanzelf weer in. Ik merkte dat aan:

 • Een kort lontje, waar vooral mijn partner en kinderen de dupe van werden.
 • Nog meer en harder werken, ook op vrije (mama-)dagen en ’s avonds.
 • Nog meer mijn best doen om de controle te houden over de kwaliteit van mijn werk.

Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht.
Ik kon geen rust meer vinden in mijn hoofd. Ik was continu bezig om alle ballen in de lucht te houden.  En ik was heel hard aan het werk om de perfecte medewerker te zijn. En natuurlijk de perfecte moeder, de zorgzame partner en de gezellige vriendin.

Wat ik me toen niet realiseerde, was dat mijn stress niet zozeer gecreëerd werd door mensen of dingen om me heen (externe factoren), maar dat het vooral te maken had met  ‘innerlijke’ factoren.


De oorzaak van mijn stress was de druk die ik mezelf onbewust oplegde:

 • Ik deed wat mijn leidinggevenden en collega’s mij vroegen. Ook al waren de verzoeken niet altijd haalbaar.
 • Ik durfde geen grenzen aan te geven.
 • Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel; de problemen van anderen liet ik mijn problemen worden.
 • 100% was niet goed genoeg. De lat legde ik voor mezelf nog hoger. Mijn werk moest van top kwaliteit zijn.

Ik kon geen rust meer vinden. Mijn hoofd liep over van de stress. Ik moest nog harder gaan werken om topkwaliteit te leveren. Van wie? Niet van mijn baas, collega’s of partner. Nee, puur alleen van mezelf.

Herken je je in bovenstaande situatie?  En wil je hier ook vanaf?

De beste oplossing voor mij was:

 1. Rust creëren en mijn balans tussen voelen, denken en doen herstellen.
 2. Inzicht krijgen in mijn eigen gebruiksaanwijzing.
 3. Loslaten wie ik dacht te moeten zijn.
 4. En vooral heel blij zijn met wie ik ben ;-).

Klinkt dit voor jou ‘makkelijker gezegd dan gedaan’? Dan help ik je graag.
Ook voor jou is een leven met minder stress en meer balans mogelijk. Echt.

In een reeks van drie workshops help ik je jouw stress de baas te worden.

Ik leer je:

 • Zicht te krijgen op je eigen gebruiksaanwijzing – en er vervolgens naar te handelen.
 • Vertrouwen op je innerlijk kompas.
 • Regie te pakken over je eigen werk en leven.

Meer weten over de verschillende thema’s en inschrijven? 
Kijk hier voor alle informatie.

Is mijn verhaal behulpzaam voor jouw vriend(in), collega of kennis? Dan zou ik het fijn vinden als je deze mail aan hen doorstuurt. Ik gun iedere balanszoeker een energieker en blijer leven.