Wist jij dat (negatieve) stress eigenlijk een meningsverschil is tussen je hoofd en je gevoel?

Je hoofd wil iets, maar je gevoel denkt er anders over.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn hoofd is redelijk stellig in wat ie wil, accepteert geen discussie en drijft graag zijn zin door.

Maar hoe zit het met je gevoel? Krijgt zij ook spreektijd in de discussie? Of wordt ze compleet genegeerd?

Genegeerd worden vindt niemand leuk. Ook je gevoel niet.

Als ze te lang genegeerd wordt, gaat ze vanzelf om aandacht vragen. Niet op dezelfde manier als je hoofd maar door andere signalen zoals:
• Hoofd- of buikpijn
• Spanning in je nek, schouders of rug
• Veel piekeren of slecht slapen
• Onrust in je hoofd
• Mopperig, niet lekker in je vel
Dit soort symptomen kun je zien als (negatieve) signalen van stress.

Daarom nog even terug naar: Stress is een meningsverschil tussen je hoofd en je gevoel.

Hoe los je zo’n meningsverschil op?
Door óók te luisteren naar je gevoel.

Inmiddels ‘weet’ ik dat mijn gevoel mijn beste raadgever is. Maar dat heb ik wel moeten leren. Op school leren we dat niet. Daar ligt de focus vooral op leren met je hoofd. Terwijl er zoveel meer is dan alleen je hoofd.

Zo werkt het voor mij
Inmiddels ben ik dikke maatjes met mijn gevoel. Dat is echt wel anders geweest. Ze is best verlegen. Dat maakt dat ze niet zomaar iets durft te zeggen, tenzij ik haar vraag.

Dan luister ik en wacht af. Want ze heeft een veel zachter stemmetje dan mijn hoofd. Wat ze dan zegt is waardevol en neem ik serieus. Want ik weet dat ze het beste met me voor heeft. Daar durf ik inmiddels op te vertrouwen.

(Valt het jou trouwens ook op dat ik mijn gevoel met ‘haar’ aanspreek en mijn hoofd met ‘zijn’? Dat komt omdat ik de kracht van mijn gevoel zie als zachte vrouwelijke kracht. Dit in tegenstelling tot de meer mannelijke kracht die mijn hoofd produceert 😉)

Natuurlijk is mijn hoofd ook een goede raadgever, maar zeker niet altijd. Ik betrap hem er regelmatig op dat hij graag denkt in het belang van anderen.

En dat komt lang niet altijd overeen met míjn eigen belang.

Voorbeelden van cliënten:
• Met Lonneke onderzocht ik de pijn in haar wijsvinger die uitstraalde naar haar arm en schouder (muisarm). Die pijn was zo erg geworden dat ze afgelopen week zelfs probeerde met links te werken. Maar dat ging niet. Samen ontdekten we dat ze heel veel mooi werk verricht, weinig pauzes neemt en gewend is een ‘tandje bij te zetten’ als het druk is op de afdeling. Door stil te staan bij haar gevoel merkte ze op dat haar arm er heel anders over ‘dacht’.

Het onderliggende meningsverschil: haar hoofd gaf aan: ‘Niet zeuren, gewoon doorgaan’. Terwijl haar muisarm aangaf dat het tijd was om even pauze te nemen/ iets anders te gaan doen.

Oplossing: ze heeft extra vrij genomen rondom het weekend. Als ze weer aan het werk gaat zal ze de signalen van haar muisarm serieus nemen en meer pauzemomenten inlassen.

• Met Alex onderzocht ik de oorzaak van zijn overspannenheid. Hij heeft een drukke werkperiode achter de rug (en thuis ook heel druk). Dat hij de deadline van zijn project gehaald had was een hele prestatie.

Het onderliggende meningsverschil: zijn hoofd wilde niemand teleurstellen. Zijn collega’s niet, zijn leidinggevende niet en ook zijn kinderen niet. Hierdoor bleef er voor hem helaas geen tijd over om af en toe ‘bij te tanken’. Zijn eigen batterij was leeg.

Oplossing: als Alex zich benauwd voelt is dat voor hem een signaal dat zijn hoofd iets doet waar zijn gevoel het niet mee eens is. Dit maakt dat hij nu andere keuzes durft te maken, hoe spannend dat in het begin ook was. Hij voelt zich lichter en houdt meer energie over. Zijn batterij is weer flink aan het opladen en volgende week gaat hij weer starten met werk.

Onderzoek jouw stressmomenten
Stress zien als een meningsverschil tussen hoofd en gevoel kan ook jou meer inzichten en balans geven.

Stel jezelf de volgende vragen:
1. Wat voor situaties leveren jou stress op?
2. Kun je hieruit het meningsverschil tussen je hoofd en gevoel opmaken?
3. Wat wil jouw hoofd héél graag?
4. Hoe reageert jouw gevoel hierop? Wat wil zíj jou duidelijk maken?

Neem de tijd om hier mee te oefenen. Als je veel onrust ervaart ga dan eerst iets ontspannends doen. En neem dan nogmaals de vragen door.

Hulp nodig?
Merk je dat je te maken hebt met meningsverschillen tussen je hoofd en je gevoel? Maar vind je het lastig om in je eentje antwoorden te vinden op bovenstaande vragen?

Mail me gerust over wat jou bezighoudt. Dan neem ik contact met je op om samen met jou je meningsverschil helder te krijgen.