Werkstress is iets waar iedereen wel eens mee te maken heeft, maar wanneer deze stress chronisch wordt, kan dit leiden tot een burn-out. Vaak zijn werkgerelateerde oorzaken de belangrijkste triggers, vooral wanneer je constant het gevoel hebt dat de druk te hoog is, de verwachtingen onduidelijk zijn, of er simpelweg te weinig ondersteuning is. In dit blog bespreek ik de 15 meest voorkomende werkgerelateerde oorzaken van een burn-out. Door deze factoren te herkennen, kun je mogelijke problemen vroegtijdig aanpakken voordat ze leiden tot een serieuze uitputting.
Een burn-out ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag en is vaak een gevolg van langdurige stress zonder voldoende herstel. Hoge werkdruk, een onveilige werkomgeving of een slechte werk-privébalans zijn slechts enkele van de mogelijke oorzaken. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en stappen te zetten om je werkdruk te verlichten, grenzen te stellen, of waar nodig hulp in te schakelen. Lees verder om meer inzicht te krijgen in de werkgerelateerde factoren die kunnen bijdragen aan een burn-out en ontdek wat je kunt doen om dit te voorkomen.
De 15 meest bekende werk gerelateerde oorzaken van een burn-out
- Hoge werkdruk: Constant moeten voldoen aan strakke deadlines of een te groot aantal taken. Je ervaart doorlopend te weinig uren in een dag voor de hoeveelheid werk dat je hebt.
- Gebrek aan controle: Geen invloed hebben op hoe en wanneer je je werk doet. Je wordt geleefd.
- Onduidelijke verwachtingen: Onduidelijke taken en verantwoordelijkheden. Dit maakt je continu in de ‘over-drive’ staat.
- Lange werktijden: Overuren maken en geen tijd hebben voor rust en herstel. Er komt geen einde aan al je werk. Je raakt hierdoor letterlijk uitgeput.
- Monotoon werk: Saai, repetitief werk zonder uitdaging, met verveling en demotivatie tot gevolg.
- Conflicten op de werkvloer: Aanhoudende irritatie of een slechte relaties met collega’s of je leidinggevende. Dit creëert een gevoel van onveiligheid.
- Gebrek aan waardering: Voelen dat je werk niet erkend of gewaardeerd wordt. Voor wie doe je het werk nog?
- Gebrek aan ondersteuning: Geen adequate steun van leidinggevenden of collega’s. Je hebt het gevoel dat je overal alleen voor staat.
- Onveilig werkklimaat: Een werkplek waar intimidatie, pesterijen of discriminatie voorkomen. Dit creëert een gevoel van onveiligheid waarin goed functioneren een uitdaging wordt.
- Slechte werk-privé balans: Als er zowel werk als privé veel van je gevraagd wordt ontstaat er een disbalans. Houdt dit te lang aan? Dan bestaat de kans dat je uitgeput raakt.
- Onrealistische verwachtingen: Verwachtingen van jezelf of anderen die niet haalbaar zijn.
- Tekort aan middelen: Niet de juiste tools of middelen hebben om je werk goed te doen.
- Veel verantwoordelijkheid: Te veel verantwoordelijkheden dragen zonder voldoende ondersteuning.
- Geen groeimogelijkheden: Het gevoel vast te zitten in je functie zonder mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling.
- Verandering op de werkplek: Veel veranderingen, zoals reorganisaties of nieuwe technologieën, kunnen stress veroorzaken als je moeite hebt met deze aanpassingen.
Een burn-out ontstaat vaak door een combinatie van werk- en privégerelateerde situaties. Lees hier meer over de 15 meest voorkomende privé gerelateerde oorzaken.
Persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme, hooggevoeligheid en het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen, kunnen het risico op een burn-out vergroten.