Afgelopen woensdag had ik een drie-gesprek met een cliënt en zijn leidinggevende. Het was een afrondend gesprek.

Geen idee hoe we erop kwamen, maar de leidinggevende vertelde dat ze bijna jarig was. Haar man had gevraagd wat ze voor haar verjaardag wilde hebben. Nadat ze hierover had nagedacht, zei ze: “24 uur voor mezelf. Helemaal alleen.”

Ik wachtte even af wat ze daarna ging zeggen. Ik had deze vrouw één keer eerder gesproken en kon niet precies inschatten hoe ze dit bedoelde.

Ze vulde aan: “Het lijkt me zo heerlijk, om gewoon even helemaal niets te hoeven. En alle tijd aan mezelf te hebben, zonder mensen om me heen. Er is altijd wel wat, zeker met 24/7 thuis zijn. Thuiswerken, een kind die een fles moet of een ander kind een schone luier. Koken, huishouden, boodschapppen en een lijst aan klusjes voor in en om het huis.”

Ik begreep haar. Heel goed. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar momenten helemaal voor mezelf zijn schaars.

Vrije tijd komt bij mij niet zomaar aanwaaien. Bij jou?

Dit soort momenten moet je zelf creëren. Héél bewust.
Anders gebeurt het niet. Zo plan ik tenminste 1x per jaar een weekend alleen weg. 1x per maand blok ik de maandag voor mezelf in plaats van voor mijn cliënten. En ook gedurende de week neem ik de tijd om tussen sessies door even de tuin of het bos in te gaan.

En jij?

Gun jij jezelf privétijd? Als een vorm van zelfzorg?

Zelfzorg is geen luxe maar pure noodzaak.
‘Om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je allereerst goed voor jezelf zorgen.’ Een gevleugelde uitspraak en zo waar!

Zorg je niet goed voor jezelf, dan word je moe en kost het steeds meer tijd om je batterij goed opgeladen te houden. Op den duur gaat je concentratie, humeur en kwaliteit van slapen achteruit. Niet alleen jijzelf lijdt hieronder maar ook je directe omgeving en je werk.

Een 100% zelfzorgmoment ziet er voor mij zo uit:
• Stilte – weinig contact met de buitenwereld waardoor ik beter verbinding kan maken met mezelf en ruimte heb voor wat mij bezig houdt.
• Mijn eigen plan – zelf bepalen wat ik doe. Eigen regie en ‘go with my own flow’.
• Aandacht voor lichaam en geest – hoofd uit, ontspanning aan.

Daarna voel ik me weer opgeladen: meer ontspannen, liefdevoller en helderder. Hier profiteer ik niet alleen zelf van, maar ook mijn partner en drie kinderen (vraag het ze gerust 😉), mijn cliënten en mijn opdrachtgevers.

Hoe zien jouw zelfzorgmomenten eruit?
Laat je me het weten? Ik sta altijd open om nieuwe ideeën uit te proberen. En altijd leuk om ook van jou te leren 😊